Intenționezi să achiziționezi o locuință sau să vinzi o proprietate ?
Inainte de asta trebuie să decizi dacă vei apela la serviciile unui agent imobiliar.
Contractarea unui agent imobiliar va presupune cu siguranță achitarea unui comision, de cele mai multe ori un procent fix din prețul de vanzare / achizitionare al imobilului, așadar este posibil să fii tentat să “economisești” această sumă de bani.
Dar oare putem vorbi de o econimisire reală ?
Cu toții suntem de acord că pentru a beneficia de cele mai bune rezultate, vom apela la cei mai buni specialiști în domeniile de interes.
Vom consulta cel mai bun medic atunci când vom avea o problema de sănătate, vom consulta cel mai bun avocat atunci când ne vom lovi de o problemă de natură juridică, vom consulta cel mai bun arhitect pentru a construi casa visurilor noastre și totuși, încă avem îndoieli dacă este cazul să apelăm la un specialist pentru achiziționarea unei proprietăți, o investiție majoră din punct de vedere financiar, dar și emoțional de cele mai multe ori.
Iată cateva motive pentru care este indicat să apelezi la serviciile unui agent imobiliar:
1. Evaluare de preț.
Un agent imobiliar profesionist cunoaște piața, istoricul tranzacțiilor, are pârghiile necesare (programele, conexiunile, experiența) pentru a evalua proprietatea ta la un pret corect. Un pret de listare corect te va ajuta sa vinzi într-un timp optim. Să nu uităm ! In situația în care proprietatea este expusă pe piață pentru o perioadă lungă de timp la un preț exagerat de mare, este posibil să nu mai atragă potențialii clienți nici măcar în urma unei reduceri de preț, aceștia fiind tentați să creadă că proprietatea nu a fost vândută din alte motive.
2. Plan de marketing.
Agentul imobiliar va realiza un plan de marketing potrivit, va evidenția avantajele proprietății tale, targetând nișa de clienți potrivită pentru oferta ta.
3. Bază de cereri / clienți.
Agentul imobiliar are o bază de cereri înregistrate.
Oferta ta va fi transmisă în mod automat tuturor potențialilor clienți din această bază de date. De foarte multe ori imobilul își găsește cumpărătorul chiar înainte de a fi listat pe piață.
4. Negocierea.
Procesul de negociere nu este unul ușor. Agentul imobliar cunoaște foarte bine tehnicile de vânzare și negociere. El nu va fi influențat de implicațiile emoționale, astfel îți va oferi sfaturi obiective și va negocia într-un mod profesionist.
5. Verificarea documentelor / a situației juridice a imobilului.
Agentul imobiliar este la curent cu toate modificările legislative în domeniul imobiliar. El iți va oferi asistență juridică, va identifica orice posibilă problemă și te va îndruma în timp util spre rezolvarea ei, astfel încât vânzarea să aibă loc într-un timp optim.
6. Informații si opinii obiective.
Agentul imobiliar prospectează piața pe zona care activează în fiecare zi. El vă poate oferi informații utile și obiective despre avantajele și dezavantajele zonei sau ale proprietăților de interes.
7. Experiența.
De cele mai multe ori de-a lungul vieții un om realizează un număr destul de mic de vânzări / achiziții de proprietăți. V-ați intrebat oare câte tranzacții imobiliare intermediază un agent imobiliar de-a lungul a câtorva ani sau chiar zeci de ani de carieră ? Această experiență pe care agentul a acumulat-o în urma tuturor trazacțiilor este pusă în slujba fiecărui client.
Procesul de vânzare / achiziționare al unui imobil s-ar putea să-ți pară simplu la început, dar este posibil să fii surprins pe parcurs de situațiile neprevazute care se vor ivi când te vei aștepta mai puțin.
De ce să nu ai un profesionist de partea ta ?